Rekordních šest 16tek v Radíkově

Autor: Roman - Radíkov (romik@firesport.cz), Téma: Extraliga ČR
Vydáno dne 05. 07. 2011 (6953 přečtení)




V sobotu 26. června se do Radíkova sjela rekordní účast 58 mužských a 17 ženských hasičských družstev Již v loňském roce se na radíkovské dráze trhaly rekordy v počtu dosažených sedmnáctkových časů. Rovněž tomu tak bylo v letošním roce, kdy byly přemazány statistické tabulky v podobě rekordních 6 časů pod 17 vteřin v mužské kategorii.

Již v sobotní podvečer přejela celá řada extraligových družstev z Pravčic, kde proběhlo předchozí závod extraligy.

Rozjezd soutěže zajistili časy pod 18 sekund družstva z okresu Přerov sbírající body především do Velké ceny OSH-ČMS Přerov. První sedmnáctku (17,62s) jsme měli možnost vidět v podání Vrbětic, které se letošní extraligy neúčastí pravidelně, přesto ukázaly, že pořád umí. Druhou desítku soutěžních družstev pravidelně zahajuje družstvo Petrovic B, loňský vítěz Extraligy ČR v požárním útoku.

Nové dresy však nepřinesly mnoho štěstí, když po smolné sobotě v podobě prasklé hadice, opět svůj útok nedokončily kvůli nezapojené proudnice na levém proudu. Marně sahám v paměti, kdy by se Lukášovi Honsovi něco podobného přihodilo. Další družstvo ve startovním pořadí, borci ze Sedlatic, rozjeli svůj útok snů fantasticky.

 

Voda ze stroje tentokrát bez taktického čekání a sestřiky z říše snů zastavily časomíru na hodnotě 16,45s. Tento čas již neměl šanci nikdo z ostatní startovního pole atakovat. Podle historických tabulek se jedná pátý nejlepší čas 15tileté extraligové historie. Se startovním číslem 15 se konečně chytil šestnáctkovým časem Plumlov, a že už bylo na čase.

Bohužel to ještě kluci netušili, že si časem 16,81s odvezou nepopulární bramborovou medaili. Po sobotním ne úplně vydařeném pokusu si jistě chtěli spravit chuť kluci z Nevcehle tentokrát v improvizované sestavě na postech pravého proudaře a rozdělovače.

Bohužel se nedařilo na koši a tak proudaři mohli jen lehce vyklusat. Jejich nedokončený pokus znamenal stejně jako pro Petrovice B propad v průběžném pořadí.

V sobotním závodě vystrčily růžky Úherce v podobě šestnáctkového času, bohužel nadějně rozběhnutý útok opět na hranici 17s zmařil více než vteřinový prostřik na levém proudu.

Pravidelný účastník letošní extraligy Renmotor Jinolice opět předvedl povedený a hlavně rychlý útok za 16,91s a zapsal si tak další cenné body do průběžného hodnocení. Po sobotě se do průběžného pořadí extraligy vyhouply Lavičky svými vyrovnanými výkony.

Třetí šestnáctka v řadě 16,80s znamenala obdobně jako v sobotu 17bodů za druhé místo a upevnění pozice v čele tabulky. Jak se nedařilo „starým“ Petrášům, tak je plně zastoupili svými výkony jejich mladší kolegové a opět výborným výkonem stanuli společně s Lavičkami na druhém místě ve shodném čase 16,80s.

Výkon v Pravčicích a Radíkově je posunul na skvělé průběžné druhé místo. Z druhé poloviny startovního pole ještě nebezpečně zahrozily Hněvošice s časem 17,27s a obsadily celkové 7. místo.
Po krátké pauze nezbytné pro přesunutí terčů byla zahájena ženská kategorie, která byla nabita výborným družstvy účastnící se pravidelně letošní extraligy.

Tradičně silný začátek kategorie žen obstaraly Výčapy s časem 17,43s. Jen o něco málo horší útok předvedly Nevcehle, které letos nedominují extralize tolik jako v uplynulých letech.

Jejich čas 17,76s stačil na páté místo a sestup z čela průběžného pořadí, na kterém je vystřídaly po nich startující Chrášťany.

Ty jako jediné dosáhly čas pod 17s, přesně 16,48s a soutěž v Radíkově vyhrály. Domací družstvo Radíkova zaútočilo na stupně vítězů časem 17,19s.

Tento čas jim zajistil v konečném pořadí třetí místo.

 

Další letošní pravidelný účastník extraligy družstvo Svobody zaútočilo časem 17,13s na druhé místo a jejich útok měl ještě rezervy, takže se jistě můžeme těšit na další pěkné výkony. V letošním ročníku v ženské kategorii je pořádně nabitá konkurence, o čemž svědčí vysoká účast družstev, ale i kvalita časů.

V Radíkově osmnáctky v podání Sychotína a Vitiněvsi znamenaly až 11. a 12. místo.

Po skončení soutěže, následovalo vyhlášení výsledků, kde si 20 nejlepších mužských družstev a 9 ženských družstev odvezlo ceny za svá umístění.

Rovněž byly ohodnoceny nejlepší sestřiky. V mužské kategorii jej dosáhl Zdeněk Nerad ze Sedlatic za 16,26s což je na levých proudech shodný čas, který dosáhl Jurič při svém rekordním útoku ve stejné hodnotě.

V ženské kategorii si odnesla pohár a cenu za nejlepší sestřik 16,34s Lenka Zemanová s Chrášťan. Za překonání rekordu tratě si odvezly Sedlatice čtyřsvodý výfuk věnovaný Ing. Karlem Gábou – Sport servis PS. Závěrem patří poděkování pořadatelům a všem sponzorům za podporu.