Déšť, vítr a zima svědčily Hrubé Vrbce

Autor: Luděk Durďák (sdh.rohatec@centrum.cz), Téma: Grand Prix Hodonín
Vydáno dne 01. 06. 2011 (4356 přečtení)




 Počasí, že by psa nevyhnal. Z nebe provazy vody, boční nárazový vítr a na teploměru jen něco málo přes deset stupňů. Podmínky ideální na posezení u horkého čaje někde v teple u krbu, už míň na požární sport. Do Čeložnic na čtvrtý díl hasičské Grand Prix si přesto poslední květnovou sobotu našlo cestu čtyřiadvacet soutěžních týmů.



 Vytrvalý déšť se na jinak dobře připraveném areálu dost podepsal. Po pár pokusech to vypadalo, že hrstka zmoklých diváků uvidí spíš přehlídku chyb a pádů než pěkné požární útoky. Kdo však vydržel, dočkal se. Soutěžní týmy s vyššími startovními čísly se totiž poučily z chyb družstev před nimi a především na základně zvolily taktiku raději pomaleji, ale jistě. Záhy, tak začaly padat první devatenáctky. Čas s jedničkou za začátku předvedl Mistřín (19,05), Velká nad Veličkou (19,31), poměrně překvapivě také kluci ze Svatobořic (19,51), dařilo se i Prušánkám (19,81). V druhé polovině startovního pole pak domácí diváky potěšili hasiči z Čeložnic, když se časem 19,05 vyrovnali Mistříňákům a vypadalo to na dělené první místo. To se ale ještě nepředstavili borci z Hrubé Vrbky. Mokro jakoby jim ani nevadilo, základnu vzali útokem a voda ze stroje vyletěla hluboko před devátou sekundou, o čemž si ostatní týmy toho dne mohly nechat jen zdát. Výsledný čas 18,41 pak už jen korunoval brilantní výkon celého týmu. Vrbčani si z Čeložnic zaslouženě odvezli pohár za první místo a patnáct bodů do seriálu Grand Prix. Díky nezdaru kluků z Vlkoše, kteří tentokrát vyšli bodově naprázdno, mají na čele po čtyřech kláních už patnáctibodový náskok.

Podobný scénář jako v kategorii mužů měla i soutěž děvčat. Většina týmů na základně raději zpomalila a šla na jistotu. Na časy pod dvacet vteřin proto diváci dlouho čekali marně. Změnu nepřinesl nikdo jiný než opět Hrubá Vrbka. Hasičky z Horňácka ukázaly, jak jednoduchý je požární sport, když si tým věří a je v pohodě. Voda nevoda, bláto nebláto, holky šly do útoku naplno a časem 18,48 porazily konkurenci na hlavu. Horňácký triumf ještě podtrhla druhá děvčata z Kuželova (20,19) a třetí hasičky z Velké nad Veličkou (20,22).
Hrubá Vrbka vede Disgrafik Grand Prix i průběžně se 40 body, druhý Kuželov má bodů 34 a třetí Hovorny 30.
Liga pokračuje už o tomto víkendu, v sobotu 4. června tradiční asfaltovou soutěží v Ratíškovicích.